Medimurjenkoirat – Mali medimurski pas Suomi - Finland ry
1. YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Medimurjenkoirat – Mali medimurski pas Suomi ry ja sen kotipaikka on Lahti. Yhdistyksen kielenä on suomi ja toiminta kattaa koko maan.
2. TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU
Yhdistyksen tarkoituksena on
- edistää medimurjenkoirarodun harrastusta ja tehdä rotua tunnetuksi
- edistää puhdasrotuisen ja terveen medimurjenkoirarodun jalostusta
- ohjata jäseniään koiriensa rodunomaiseen käsittelyyn ja pitoon
- edistää sekä jäsentensä koiraharrastusta, hyvää yhteishenkeä että hyvää koiranpitotapaa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi
- järjestää keskustelu-, neuvonta- ja koulutustilaisuuksia
- jakaa tietoa ja neuvoja rotua koskevissa kysymyksissä
- harjoittaa jalostusneuvontaa ja järjestää jalostustarkastuksia
- järjestää pentuvälitysneuvontaa - järjestää erikoisnäyttelyitä
- järjestää kokeita ja kilpailuja
- harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa
- toimia yhteistyössä muiden koirayhdistysten kanssa, kotimaassa ja ulkomailla
- pitää yhteyttä rodun alkuperämaan rotuyhdistykseen
- harjoittaa rotuun liittyvää tiedonkeruuta ja tilastointia
- pitää yhteyttä jäsenistöönsä sähköisten viestimien ja yhteisten tilaisuuksien avulla.
Toimintansa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus hankkia varoja jäsenmaksuin ja apurahoina, ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä asianmukaisen luvan saatuaan järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia.
Yhdistys voi harjoittaa sellaista taloudellista toimintaa, joka välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.
3. JÄSENET
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä 15 vuotta täyttänyt yksityinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yksityinen henkilö on joko vuosi- , perhe- tai kunniajäsen tai kasvattajan ilmoittama pennunostajajäsen.
Perhejäsen on yhdistyksen vuosi- tai kunniajäsenen kanssa samassa taloudessa vakituisesti asuva henkilö.
Kasvattaja voi ilmoittaa kasvattamiensa pentujen ostajat pennunostajajäseniksi ja maksaa heidän osaltaan kyseisen vuoden jäsenmaksun. Kasvattajan on toimitettava pennunostajajäsenen allekirjoittama kirjallinen suostumus jäsensihteerille, tällä kirjallisella suostumuksella pennunostajajäsen hyväksyy liittämisen yhdistyksen jäseneksi ja siirtyy seuraavana vuonna vuosijäseneksi maksaen itse jäsenmaksunsa.
Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous hallituksen ehdotuksesta hyväksyä vähintään ¾ äänten enemmistöllä henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamista.
Kaikki jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.
Jäsenyys alkaa siitä, kun päätös jäseneksi ottamisesta on tehty ja jäsen on maksanut ensimmäisen vuosimaksunsa. Yhdistyksen jäsenistä pidetään jäsenluetteloa, johon merkitään jäsenen nimi ja osoite.
Jäsenelle varataan pyydettäessä tilaisuus tutustua häntä koskeviin tietoihin.
Jäsenluettelossa olevien tietojen luovuttamisesta säädetään muutoin henkilörekisterilaissa.
4. JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Hallitus katsoo eronneeksi ne jäsenet, joka eivät ole maksaneet vuotuista jäsenmaksuaan viimeistään ko. kalenterivuoden jäsenmaksun eräpäivästä seuraavan kahden viikon aikana.
Jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä hallituksen päätöksellä, seuraavilla perusteilla
– jos jäsen toimii yhdistyksen sääntöjä tai tarkoitusperiä vastaan taikka hyvien kenneltapojen vastaisesti
– jos jäsen menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella on vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa
– jos jäsen on tuomittu eläinsuojelurikoksesta tai -rikkeestä
– jos jäsen on tuomittu kurinpidolliseen seuraamukseen Suomen Kennelliiton kurinpitolautakunnassa
Jäsenen erottaminen hallituksen päätöksellä astuu voimaan välittömästi.
Yhdistyksestä eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta sen varoihin.
Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta jäsenmaksun palautukseen.
5. LIITYMIS- JA JÄSENMAKSU
Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
6. HALLITUS
Yhdistyksen hallinnosta huolehtii vuosikokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtajan lisäksi kolmesta (3) kuuteen (6) varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallituksen jäsenten tulee olla täysi-ikäisiä yhdistyksen jäseniä.
Puheenjohtajan toimikausi on kolme vuotta ja varapuheenjohtajan kaksi vuotta. Hallituksen puheenjohtaja valitaan joka kolmas vuosi. Varsinaisen jäsenen toimikausi on viisi vuotta. Erovuoroisina on kerrallaan hallituksesta yksi-kaksi (1-2) jäsentä riippuen hallituksen jäsenmäärästä. Erovuorot toteutuvat niin että ensimmäisen viiden vuoden lopussa koko hallitus on eronnut. Ensimmäisellä viisivuotiskaudella ensimmäiset erovuoroiset (1-2 jäsentä, hallituksen koosta riippuen) valitaan kolmannen vuoden vuosikokouksessa. Seuraavana kahtena vuotena erovuoroisia on 1-2 jäsentä kerrallaan hallituksen koosta riippuen. Tämän jälkeen hallituksen jäsenen toimikausi on viisi vuotta ja uudet jäsenet valitaan toimikausien päättyessä. Ensimmäisellä kerralla erovuoroiset valitaan arvalla, seuraavana vuonna eroavat valitaan jäljellä olevista arvalla ja viimeisenä vuonna on erovuoroisena loput. Erovuorossa olevat voidaan valita uudelleen. Puheenjohtaja valitaan joka kolmas vuosi. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus voidaan kutsua koolle hallituksen sopimalla tavalla. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen tehtäviin kuuluu:
- kutsua yhdistys kokouksiin
- valmistella yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat
- panna toimeen yhdistyksen kokousten päätökset
- huolehtia varojen hankinnasta ja tilinhoidosta
- hyväksyä uudet jäsenet
7. YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai hallituksen valtuuttama henkilö kukin yksin.
8. TILIKAUSI
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi (1.1.-31.12.).
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta.
Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.
9. YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen kokouksen, vuosikokouksen.
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-toukokuussa.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni ja lisäksi mahdollisuus käyttää yhden jäsenen puolesta äänioikeutta valtakirjalla.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Vuosikokouksen lisäksi yhdistys voi pitää ylimääräisiä kokouksia. Ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti on hallitukselta erikseen ilmoittamansa asian käsittelyä varten pyytänyt. Tällainen kokous on pidettävä vähintään kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle, mutta viimeistään kuudenkymmenen (60) vuorokauden kuluessa kokouspyynnön tiedoksisaamisesta.
10. YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta sähköpostitse ja yhdistyksen kotisivulla.
11. VUOSIKOKOUS
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet erovuoroisten tilalle (tarvittaessa)
9. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja taikka yksi tilintarkastaja ja varatilintarkastaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
11. Kokouksen päättäminen
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle kolme viikkoa ennen kokousta, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
12. YHDISTYKSEN ANSIOMERKIT JA MUUT KUNNIANOSOITUKSET
Yhdistys voi myöntää ansiomerkkejä ja muita kunnianosoituksia. Yhdistyksen ansiomerkeistä ja muista kunnianosoituksista päättää yhdistyksen vuosikokous. Yhdistyksen vuosikokous voi valtuuttaa hallituksen päättämään kunnianosoituksen myöntämisestä, mikäli näistä säännöistä ei muuta johdu.
13. SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
14. YHDISTYSLAKI Muutoin noudatettakoon voimassaolevan yhdistyslain määräyksiä.