Pennun tuonti ulkomailta
Ulkomailta tuotuja pentuja koskevat seuraavat tuontivaatimukset:
Haet itse pennun:
Alle 12 viikon ikäisten raivotautia vastaan rokottamattomien koiran-, kissan- ja fretinpentujen tuonti on sallittua toisista EU-maista Suomeen seuraavin ehdoin:
- Eläin on tuontihetkellä alle 12 viikon ikäinen.
- Eläin on tunnistusmerkitty mikrosirulla.
- Omistajalla on oltava mukana allekirjoitettu ilmoitus siitä, että eläin ei ole sen syntymän ja siirron välisenä aikana ollut kosketuksissa raivotaudille alttiisiin lajeihin kuuluvien luonnonvaraisten eläinten kanssa. Ilmoituksen voi allekirjoittaa omistaja. Tätä koskeva lomakemalli löytyy tästä sekä Komission täytäntöönpanoasetuksesta (EU) N:o 577/2013. Jos pennut ovat emonsa kanssa, josta ne ovat vielä riippuvaisia, on emon mukana seuraavasta passista käytävä ilmi, että emolle on annettu ennen pentujen syntymää raivotautirokotus.
- Eläinlääkärin antama lääkitys ekinokokkoosia eli heisimatoa vastaan 1-5 vrk (24-120h) ennen Suomeen saapumista ja eläinlääkärin merkintä lääkkeenannosta koiranpennun passissa.
- Eläimen mukana on EU-lemmikkieläinpassi.
- Eläimen omistajuuden tulee olla siirtynyt uudelle Suomessa asuvalle omistajalle jo lähtömaassa ennen eläimen lähtöä.
Eläin voi saapua Suomeen vain, jos uusi omistaja käy itse hakemassa eläimen lähtömaasta. Eläintä ei voida lähettää yksin lento- tai muunakaan rahtina Suomeen.
Suomeen on myös sallittua siirtää toisista EU-maista 12-16 viikon ikäisiä raivotautia vastaan rokotettuja pentuja ilman että vähintään 21 päivän odotusaika rokottamispäivästä täyttyy. Pennun on oltava rokottamispäivänä vähintään 12 viikon ikäinen.
- Eläin on tuontihetkellä 12-16 viikon ikäinen.
- Eläin on tunnistusmerkitty mikrosirulla.
- Omistajalla on oltava mukana allekirjoitettu ilmoitus siitä, että eläin ei ole sen syntymän ja siirron välisenä aikana ollut kosketuksissa raivotaudille alttiisiin lajeihin kuuluvien luonnonvaraisten eläinten kanssa. Ilmoituksen voi allekirjoittaa omistaja. Tätä koskeva lomakemalli löytyy tästä sekä Komission täytäntöönpanoasetuksesta (EU) N:o 577/2013.
- Eläinlääkärin antama lääkitys ekinokokkoosia eli heisimatoa vastaan 1-5 vrk (24-120h) ennen Suomeen saapumista ja eläinlääkärin merkintä lääkkeenannosta koiranpennun passissa.
- Eläimen mukana on EU-lemmikkieläinpassi.
- Eläimen omistajuuden tulee olla siirtynyt uudelle Suomessa asuvalle omistajalle jo lähtömaassa ennen eläimen lähtöä.
Eläin voi saapua Suomeen vain, jos uusi omistaja käy itse hakemassa eläimen lähtömaasta. Eläintä ei voida lähettää yksin lento- tai muunakaan rahtina Suomeen.
Jos pentu tuodaan lentokuljetuksella voi kuljetuksessa olla välilasku, mutta rokottamattoman pennun kanssa ei saa poistua lentokenttäalueelta.
​
Pentu tulee kuriirin tuomana:
Tuontivaatimukset
Alle 12 viikkoa vanha koiran, kissan tai fretin matkustaminen Suomeen EU-maasta tai Norjasta ilman, että eläimen matka liittyy omistajan tarpeeseesi matkustaa ei ole sallittu. Jos omistaja ei tee samaa matkaa viiden päivän sisällä eläimen matkasta, pentua ei voida tuoda Suomeen.
​
Yli 12 viikkoa vanha (käytännössä yli 15 viikkoa vanha) koira, kissa tai fretti matkustaa Suomeen EU-maasta tai Norjasta. Eläin ei matkusta kanssasi (=lemmikkieläinpassiin merkitty omistaja) samaan aikaan tai viiden päivän sisällä, eikä eläimen matka liity sinun tarpeeseesi matkustaa. Eläimen matkustamisen syy saattaa olla siirtyminen uudelle omistajalle.
Vaatimukset eläimen osalta:
- tunnistusmerkintä
- voimassa oleva raivotautirokotus (huomioi odotusaika! 21 vrk)
- EU:n lemmikkieläinpassi
- käsittely ekinokokkoosia vastaan vähintään 1 vrk (24 h), mutta korkeintaan 5 vrk (120 h) ennen Suomeen tuloa
- virkaeläinlääkärin lähtömaassa tekemä kliininen terveystarkastus enintään 48 h ennen matkaa
virkaeläinlääkäri tarvitsee eläinterveystodistusta varten tiedot eläimen pitopaikasta lähtömaassa ja määränpäässä (pitopaikan virallinen rekisteri- tai hyväksyntänumero sekä osoitetiedot)
TRACES-ilmoitus
Alle kuuden kuukauden ikäistä koiranpentua ei saa tuoda muusta maasta Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen neljän kuukauden kuluessa tuonnista. Tulli voi määrätä tällaisen koiranpennun palautettavaksi lähtömaahan. Säännös ei estä alle puolivuotiaan pennun hankkimista ulkomailta, kunhan kauppasopimus on tehty ennen pennun tuontia Suomeen. Jatkossakin on siis sallittua ostaa alle puolivuotias pentu ulkomailta ja noutaa se itse Suomeen, tai järjestää pennun kuljetus muulla tavalla.
1. Tunnistusmerkintä
Eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla. Mikrosirun tulee olla ISO 11784-standardin mukainen ja se käyttää HDX- tai FDX-B-tekniikkaa. Mikrosiru voidaan lukea ISO 11785-standardin mukaisella lukulaitteella. Jos mikrosiru ei ole säädettyjen vaatimusten mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite mukanaan.
2. Raivotautirokotus
Alle 12 viikon ikäistä eläintä ei saa rokottaa, vaan eläimen on oltava rokottamispäivänä vähintään 12 viikon ikäinen.
Eläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella, joka sisältää vähintään yhden antigeeniyksikön annosta kohti. Myös rekombinanttirokotteet hyväksytään.
Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistaneen laboratorion suositusten mukaisesti. Eläimen tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia.
3. Käsittely ekinokokkoosia vastaan
Lääkitys ekinokokkoosia vastaan vaaditaan ainoastaan koirilta. Kissoja tai frettejä ei tarvitse lääkitä. Myös alle kolmen kuukauden ikäiset pennut sekä muun muassa Ruotsista Suomeen tulevat koirat pitää lääkitä ennen niiden saapumista maahan. Suomen ulkopuolisen maan eläinlääkäri merkitsee annetun lääkkeen lemmikkieläinpassiin.
Lääkitys on asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää, koiralle hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Se annetaan Suomen ulkopuolisessa maassa 1-5 vuorokautta (24-120 tuntia) ennen maahantuloa. Lääkettä ei siis voi antaa enää rajalla juuri ennen rajan ylitystä.
Vaihtoehtoisesti EU-maista tai niihin verrattavista maista tuotaessa, jotka ovat ilmoittaneet käyttävänsä passia, koira voi käyttää 28 vuorokauden sääntöä. Lemmikki pitää lääkitä ennen matkaa vähintään kaksi kertaa enintään 28 vuorokauden välein EU-maassa tai EU-maihin verrattavissa maissa ja sen jälkeen käsittely toistetaan säännöllisesti enintään 28 vuorokauden välein niin kauan kuin edestakaisin matkustelua kestää. Viimeinen loislääkitys tulee tehdä Suomessa matkustelun päätyttyä.
Jos koira käyttää 28 vuorokauden sääntöä, siitä merkitään maininta lemmikkieläinpassiin ekinokokkikäsittely-kohtaan. Maininta kirjataan suomeksi tai ruotsiksi ja englanniksi.
4. Lemmikkieläinpassi
Eläimen mukana on oltava lemmikkieläinpassi, jossa on eläimen tunnistusta koskevat tiedot sekä eläinlääkärin tekemä merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta sekä tarvittaessa kliinisestä tutkimuksesta ja ekinokokkoosilääkityksestä (osat I–V ja tarvittaessa osat X ja VII).
​​
Eläimen matkustaminen ilman omistajaa, valtuutetun henkilön kanssa ja viiden päivän sääntö
Tämä kohta koskee eläinten siirtoja, joiden tavoitteena ei ole lemmikkieläimen myynti tai omistajuuden siirto. Eläimen siirron aikana ei ole aina mahdollista, että eläin on koko ajan omistajansa tai valtuutetun henkilön välittömässä läheisyydessä. Siirtoa ei katsota kaupalliseksi, jos se tapahtuu enintään viisi päivää ennen tai jälkeen omistajan liikkumista tai se tapahtuu muussa fyysisessä paikassa kuin se, missä omistaja on. Tämä täytyy todistaa asiakirjoin esimerkiksi lentolipun kannoin tai rahtikirjalla ja syyt perustella.
Valtuutettu henkilö voi siirtää lemmikin omistajan puolesta. Valtuutetulla henkilöllä tarkoitetaan luonnollista henkilöä, jolle omistaja on kirjallisesti antanut luvan lemmikkieläimen muuhun kuin kaupalliseen siirtoon omistajan puolesta.
​
TRACES-järjestelmään tehty terveystodistus eläinten siirroissa
Jos kyseessä on kaupallisessa tarkoituksessa esimerkiksi rahtina matkustava eläin, tulee eläimellä olla mukanaan terveystodistus. Lähtömaan virkaeläinlääkäri tekee eläimelle kliinisen tutkimuksen enintään 48h ennen matkaa ja varmentaa eläimelle TRACES-järjestelmään terveystodistuksen. Todistus tulostetaan myös eläimelle paperisena mukaan.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Jos tarvitset kuriiripalvelua tässä muutamia esimerkkejä:
​
Animal LINER
- e-mail: office.animalliners@gmail.com
- FB: https://www.facebook.com/Animal-LINER-189301935044637
​
MiliaM Reisid
- email: reisid@miliam.ee
- FB: https://www.facebook.com/miliamreisid
- tel: +372 5344 4693
​
​Tarkemmat hintatiedot saa ko kuriiripalvelun tarjoajalta mutta arvio on noin 400-500 EUR.
Huomaathan, että pentua ulkomailta tuodessa, rekisteripapereita et välttämättä saa heti mukaan vaan niiden saapumisessa voi kestää hetki. Pennun saa kuitenkin heti rekisteröityä Suomessa, sillä pennulla on saapuessaan siru sekä EU-passi.
​